Asolo Flame GTX

(Ninaj)


Italská firma Asolo je mezi příznivci outdooru velice známá a to zejména díky kvalitnímu zpracování a moderním designem bot. V této recenzi se podíváme na kvalitní, lehké a z mé zkušenosti hodně dobré Asolo Flame GTX. Tento model byl u mě průlomovým, prostě takové moje první lepší boty na hory. Oficiální cena činí 3990 Kč, já jsem je kdysi sehnal ve výprodeji v Hudy asi za 2700Kč.



Jak už jsem zmínil na začátku, jedná se o lehké trekovky (pár bot vel. č.8 - 1280 g), které jsou určeny pro lehký treking a turistiku. Ideální na zimní Beskydy, Fatru, Tatry a snad možná i na nějáký menší kopec v Alpách. Donedávna to byly moje jediné trekové boty na hory a absolvoval jsem v nich výstup na Gran Paradiso a Mont Blanc a musím říct, že na tohle už tyto boty prostě nejsou! Zvláště při výstupu na Mont Blanc to bylo peklo, boty nejsou nějak zateplené a nohy v nich opravdu šíleně mrzly..



Jedná se o kombinované boty - svršek je vyroben z hydrofobní kůže 1,8 mm a z vysoce odolného nylonu. Spodní část bot je z kůže, přední část je opatřena gumovou obsázku s malým žlutým nápisem Asolo, která kryje špičku před poškozením, vrchní část je ze syntetické tkaniny. Materiál je hodně odolný a ani po letech používání a celkem dost vysoké kilometráži nevykazují boty navenek žádné velké známky opotřebení. Nepromokavost a prodyšnost zajišťuje membrána GORE-TEX®,(v rámci péče o boty je třeba po čase impregnovat, používám prostředek Granger's Footwear Waterproofer, který je určen k ošetřování celokožené a kombinované textilní obuvi s membránou GORE-TEX®)



Jazyk je dobře polstrovaný a ani při pořádném utažení tkaniček nikde netlačí. Šněrování je tvořeno několika páry ocelových oček, směrem k vrchní části boty jsou tři páry háčků, takže se dá bota dobře utáhnout i povolit. Tkaničky ovšem dost často povolují a je třeba je pro lepší pocit občas dotáhnout.

V patní části boty je v podrážce vidět stabilizační výztuha paty označená AHS (Active Heel Support neboli aktivní opora paty) - technologie, kterou můžete vidět! Podpora zadní části chodidla s dvojí funkcí. Udržuje patu v bezpečné pozici a absorbuje rázy při došlapu. Při výrobě je použita technologie dvojitého vstřikování materiálu.



1. Opora paty

2. TPU pohlcovač nárazů

3. Lisovaná mezipodešev z materiálu EVA

4. Lisovaná gumová podešev - 2 různé hustoty materiálu





Co se týče a záporů a negativ, tak jsem žádné za ty roky používání nenašel. Takže pokud plánujete koupi nových trekových bot, vyzkoušejte tyto Asola a pokud vám sednou, věřím, že s nima budete spokojeni stejně tak dobře jako já.