DOM (4545 m.n.m.)


Walliské Alpy - Švýcarsko

Prvovýstup uskutečnili 11.9. 1858 J.L. Davies, Johann Zumtauggwald, Johann Kronig a Hieronymus Brantschen severozápadním hřebenem (Festigrat).

Nádherný a technicky nenáročný výstup na nejvyšší horu Švýcarska, který se dá za dobrých podmínek a při dobré fyzické kondici zvládnout za dva dny.


Výchozí místo: Randa ( 1 439 m.)
Malá, typická alpská horská vesnička asi 8 km před Zermattem. Nalezneme zde kemp, banku, potraviny, nádraží a také velkou placenou garáž, snad jediné místo kde je možné nechat bezpečně auto v době výstupu.

Chata: Domhütte (2 940 m.)
Pokud necháme auto v garážích a vycházíme z nich, naproti je nádraží, dáme se doleva a dojdeme ke kostelu kde je rozcestník. Nášim cílem je chata Domhütte, první část vede po červené a kousek od Europahütte se mění značka na modrou. Samozřejmě je možné odbočit na chatu Europahütte a občerstvit se nebo si zde odpočinout, není to velká zácházka.
Od kostela stoupáme tedy po značce, nejdřív mezi domy, pak po louce a po chvíli přecházíme potok, za ním se dáte vpravo na lesní cestu. Cesta se klikatí lesem, který se postupně mění v horské loučky. Zhruba po dvou a půl hodinách přijdeme k prvním skalám. Zde se mění charakter cesty a po zprvu lehkém skalním terénu přechází trochu náročnější úseky, vše je však dobře zajištěno ocelovými dráty, řetězy a žebříky (trocha zpestření nudných nástupů. Po zdolání posledních skalních úseků vás čeká asi půlhodina chůze po skalní sutí a jste na chatě. Převýšení z Randy je to velké, nástup na chatu je zdlouhavý a pokud plánujete stanovat a taháte všechno sebou je také i dost fyzicky náročný! Několik desítek metrů nad chatou je vhodný plácek pro stany. Voda na vaření je k dispozici u chaty, kolem stanů je suťovisko, na ledovec je to nějáký ten kousek. Je však dobré nachodit si postup tímto suťoviskem na ledovec Festigletscher, nemusí se pak ráno za svitu čelovky zbytečně bloudit.

Popis výstupu: Nejlepší a nejvíce používanou variantou je výstup hřebenem Festigrat (na obrázku červenou barvou) a sestup tzv "Normálkou" (na obrázku modrou barvou). Výstup hřebenem Festigrat je sice trochu náročnější (větší sklon), ale je podstatně kratší oproti ,,Normálce,, která je jak dělaná pro pohodový sestup. Navíc při téhle variantě uděláme pěkný okruh, protože výstup hřebenem i Normálkou začíná v sedle Festijoch.
Výstup je nejlepší začít brzo ráno, klasicky jako u většiny alpských výstupů, nejlíp tak kolem 2-3 hodin. Cesta vede kousek suťoviskem, po chvíli jsme však už na ledovci Festigletscher. Cesta je chozena po levém kraji ledovce a stále mírně stoupá pod skalnaté sedlo Festijoch (3 742 m). Lezení to není náročné, asi 200m a klasifikace II. UIAA, je však třeba dávat pozor na ostatní horolezce nad sebou, většinou se to v tomto místě ráno trochu ,,štosuje,,.
Ze sedla Festijoch se nastupuje přímo na hřeben Festigrat. Tímto hřebenem v podstatě pořád nahoru (svah má místy sklon až 50°) až do sedla Gabel, po levé straně se zde napojuje ,,Normálka,,. Na vrchol zbývá již krátký a méně strmý výstup po severozápadním hřebeni. V případě, že se rozhodneme pro výstup ,,Normálkou, sestoupíme kousek ze sedla Festijoch na ledovec Hohbärggletscher a jdeme po nekonečném ledovci až do sedla Gabel.
Od chaty na vrchol je to za dobrých podmínek 5 - 6 hodin, největším problémem při výstupu může být nově napadlý sníh nebo zledovatělý hřeben, při výstupu nebo sestupu ,,Normálkou,, pozor na trhliny, seraky a ledovcový most!