LYSACUP 2010

(ninaj)

Tým: Olympáci
Účastí celkem: 17
Konečné umístění: 7.místo
Kategorie MJ: 1. místo
Týmy: 1. místo


Pár fotek z etap a z vyhlášení najdete zde


1. 1.11.ne Hotel Bezruč--19.místo--35:19 min.
Start se odehrál za krásného inverzního počasí, před hotelem Bezruč se sešlo rekordních 180 závodníků. Start byl sice posunut asi o 150 metrů níže, ale početné pole běžců se nestihlo roztrhat a do prudkého stoupání se v podstatě šlo. Do toho vláčku jsem se dostal i já a šance na přední pozice byly pryč.

2. 8.11.ne Šance--25.místo--52 min.
Na premiérový start se postavilo přes 150 závodníků, na vrchol Lysé hory jsem doklusal na 25. místě, předchozí den jsem běžel totiž Hornickou desítku.

3. 14.11.so Visaláje--6.místo--52:12min.
Krásné počasí, plno sněhu, 10 stupňů nad nulou a 124 závodníků na startu. Trať byla díky počasí velice náročná (bahno, břečka, potoky vody) a dala všem pořádně zabrat. Na Lysé krásné inverzní počasí a moje 6. místo je důkazem, že tato trať mi velice sedí.

4. 21.11.so Rajská Bouda--12.místo--44:20 min.
Opět krásné počasí, teplota okolo 10 stupňů nad nulou, po sněhu už ani stopa a 170 závodníků na startu. Tedy druhá největší účast v historii LC. Na start se tentokrát nepostavil favorit Ondra Horák, takže boj o první místo byl zcela otevřený. Na vrchol doběhl jako první Vladan Šindelek, pro kterého to bylo první etapové vítězství vůbec. Já jsem doběhl na 12. místě(MJ-1.místo) V týmech se nám podařilo poprvé letos zvítězit, takže snad se nám bude i nadále takto dařit.

5. 28.11.so Ostravice-hřiště--8.místo--56:22 min.
Tentokrát počasí nic moc, ale přesto se na start nejdelší etapy postavilo přes 140 závodníků. Celá trať byla opět bez sněhu, takže po úvodním kiláčku po rovině kolem řeky se začlo zostra stoupat, nejdřív po asfaltu, a pak až na vrchol po tradičním kamenitém chodníku. V této etapě jsem obsadil 8. místo. V týmech se nám podařilo opět nejen zvítězit, ale dostali jsme se do čela průběžného pořadí týmů.

6. 6.12.ne Hotel Bezruč--6.místo--33:02 min.
Opět se na start postavilo přes 140 závodníků. Etapa od Bezruče není zrovna mojí moc oblíbenou, protože je málo běžecká a navíc, je při současné velké účasti na startu vždy velká tlačenice. Zákeřný Hang jsem zdolával sice ze zadních pozic, ale na severní sjezdovce už jsem bojoval v první desítce. Nakonec z toho bylo 6. místo.

7. 12.12.so Ostravice--18.místo--49:40 min.
Na strartu 150 lidí, zataženo, zima a mráz. Až pod Butořanku vcelku solidní cesta, avšak mezi Butořankou a Lukšincem byla 1 cm vysoká vrstva čerstvého prachového sněhu, pod kterou se skrývaly namrzlé kameny a zem. Tento terén mi zrovna dvakrát nesedl a v podstatě jsem se protrápil do cíle na 18. místě.

8. 19.12.so Krásna--12.místo--43:30 min.
Ani mrazivé sobotní ráno neodradilo 124 závodníků od toho, aby přišli na start etapy z Krásné. Tentokrát se běželo od startu až do cíle po souvislé sněhové pokrývce. A běželo se mi vcelku dobře, v cíli nakonec 12. místo v čase 43:30 minut.

9. 31.12.čt Rajská Bouda--6.místo--43:27 min.
Na konci roku 2009 se sešlo na statu u Rajské boudy 174 závodníků. Počasí celkem přálo, místy poprchávalo, první polovina tratě byla jakštakš, od Lukšince se však chodník proměnil v jedno velké kluziště a až na vrchol to pěkně klouzalo. Už od startu jsem se držel s čelní skupinkou, která mi v druhé polovině sice trochu poutekla, ale v cíli nakonec 6. místo se kterým jsem byl spokojen.

10. 9.1.so Šance--8.místo--56:30 min.
Desátá etapa startovala tentokrát z Šancí a opět přilákala početné pole závodníků. Čekaly se přívaly sněhu a díky tomu, že cestu z Šancí moc turistů nevyužívá, měla být trať poměrně náročná. A nakonec taky nároční byla, místo přívalů sněhu začlo pršet a padal mokrý sníh, chodník byl prošlapaný, ale v mokrém sněhu to v druhé polovině trati pořádně klouzalo. Nadějně rozběhnutý závod, kdy jsem se po většinu závodu držel kolem 4-5 místa, jsem nakonec dokončil na osmém místě v čase 56:30 min.

11. 16.1.so Hotel Bezruč--7.místo--36:16 min.
Mrazivé ráno, na Lysé inverze a docela silný vítr a 137 účastníků na startu, který byl posunut na dolní parkoviště , to byla jedenáctá etapa letos naposled od Hotelu Bezruč. Právě díky tomuto posunutému startu se předešlo tradiční tlačenici na Hangu a každý si mohl běžet od začátku svoje. Tuto etapu sice moc v oblibě nemám a to díky zákeřnému Hangu a také díky neřešitelnému problému v podobě severní sjezdovky, kterou asi nikdy nevyběhnu, přesto jsem však se však umístil na 7.místě, v týmech jsme po předchozím druhém místě opět vyhráli.

12. 23.1.so Rajská Bouda--9.místo--44:23 min.
Mrazivé ráno (na startu kolem -15°C na Lysé pak jen-5°C)), slunečné počasí a opět velká účast, to byla dvanáctá etapa LC. V této etapě jsem obsadil 9.místo , v týmech opět první místo a zvýšení náskoku na ostatní týmy, navíc 4 Olympáci v první desítce.

13. 30.1.so Visaláje--9.místo--57:48 min.
Třináctá etapa proběhla za ryze zimních podmínek, běhavé Visalaje, tentokrát nebyly zas tak lehké, jak by se mohlo zdát. Čerstvý a hluboký sníh, cesta ne moc prošláplá, sněžení a vítr dal 110 učastníkům pořádně zabrat. Tato etapa mi velice sedí, ale i já se na své umístění pořádně natrápil a to mě pod vrcholem předběhli ještě 2 závodníci.

14. 6.2.so Ostravice--3.místo--46:51 min.
Sobotní etapa s vloženým závodem 3in1 přilákala 145 účastníků. Pár stupňů nad nulou udělalo sice dole ze sněhu trochu sračky, výše to pak trochu klouzalo, no a ještě výše to už byl parádní sníh. Nad účastí v 3in1 jsem vůbec neuvažoval a běžel jsem tedy pouze bodovaný výběh ve kterém se mi podařilo vybojovat 3.místo v čase 46:51 min. a taky to pro mě znamenalo premiérové umístění v první trojce.

15. 13.2.so Krásna--7. místo--45:33 min.
Patnáctá etapa LC startovala z Krásné, za mlhy a mrazu se na startu sešlo 103 závodníků, účast sice letos nejmenší, zato favorité se sešli všichni. Čerstvý sníh udělal trať náročnější, ale každý se s ní vypořádal po svém. Po z mé strany pomalém začátku jsem se postupně propracoval na přední pozice a pod sev. sjezdovkou jsem měl nadohled čtvrté místo, síly ovšem po náročném stoupaní došly a sjezdovku jsem zdolával počtyřech. V cíli nakonec 7. místo v čase 45:33 min.

16. 20.2.so Ostravice-hřiště--9. místo--57:57min.
Předposlední sobotní etapa z hřiště přilákala 111 účastníků na které čekalo sněžení, vítr a celkem běhavá trať. V této etapě, ve které se mi neběželo zrovna nejlíp a pociťoval jsem únavu z předchozích tréninků, jsem obsadil 9. místo v čase 57:57 min.

17. 27.2.so Rajská Bouda--8.místo--44:02 min.
Po čtyřech měsících, šestnácti týdnech a šestnácti etapách přišla na řadu poslední etapa finálová se startem od Rajské Boudy. Zde se za nevlídného počasí sešlo 138 závodníků, kteří byli rozděleni do třech skupin. Ti, kteří se aspoň v jedné etapě umístili do 15.místa startovali s 5ti minutovým mankem a ti kteří se v některé z etap vešli do 40.místa měli handicap dvě a půl minuty, zbytek startoval ve skupině první. Vzhledem ke svým předchozím umístěním, jsem startoval ve skupině první a závod byl o to nářočnější, že po několika kilometrech přišlo předbíhání pomalejších závodníků a tím pádem malinké zdržení a taky úbytek sil. Přes to všechno se mi podařilo prokousat se do první desítky a zkončil jsem na 8. místě. V týmové soutěži jsme prvním místem potvrdili, že v tomto ročníku jsme byli nejlepší a posbírali jsme nejvíce bodů.
V odpoledních hodinách přišlo v hotelu Sepetná na řadu vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií, nejlepších týmů a také nejlepší trojce Lysacupu 2010. Před začátkem tohoto ročníku jsem si dal za cíl umístit se celkově do desítky, být na bedně v kategorii junioři a pokusit se přispět co nejvíce body do týmové soutěže. Vše jsem tedy splnil, celkové umístění 7. místo, junioři 1. místo a týmy 1. místo.