Zimní ledový tábor

(Jenda)


Začátkem ledna pořádal horolezecký oddíl Tatran Havířov, jehož jsem členem, ledový tábor. Naší základnou se stala Bilikova chata ležící na severním úbočí Hrebienka, z níž jsme vyráželi vstříc novým dobrodružstvím.

(Bilikova chata)

První den byl ve znamení ledového lezení, naším cílem byl padesátimetrový Dolní Grószův ľad. Tento led nepatří mezi obtížné( II/2+), začátek má sklon kolem 60ti stupňů, prostřední část se dala zvládnout jen pomocí maček a konec byl opět strmý kolem 80ti stupňů. Počasí bylo suprovní, snad až na teploty lehce nad nulou, díky čemuž z ledů celkem teklo, takže kdo neměl oblečení s nějakou membránou byl durch mokrý.

(Dolní Grószův ľad)

Poté, co jsme si Grószův ľad dvakrát vylezli, nebyl náš lezecký chtíč uspokojen a vzhledem k pokročilejším hodinám jsme se vydali na bezejmený ledík, který ležel v lese coby kamenem dohodil, od ledu Velkých Zahrádek. Tam jsme se dosyta vyblbli a s přicházející tmou valili na chatu

(Led vedle Velkých Zahrádek)

Druhý den bohužel z ledolezení sešlo, jelikož teploty stouply k 5ti stupňům, a my zvolili náhradní program v podobě turistického výšlapu na Téryho chatu. Počasí bylo opět kýčovitě krásné, a tak skončil jeden z povedených víkendů.

(Lomnický štít 2625 m.n.m)


(Moje maličkost pod Téryho chatou)