Jan Zemaník: Kam příští rok?

Jak už jsem dříve naznačil, příští rok bych se chtěl věnovat hlavně kratším závodům: horské maratony, krosy, závody na silnici a možná i nějaký běh do vrchu. Jsem prostě pomalý a pokud nezapracuji na rychlosti, nemůžu pomýšlet na nějaký větší úspěch, co se zahraničních ultra týče. Kromě rychlosti bych se chtěl příští rok také zaměřit více na pobyt a trénink ve větších nadmořských výškách a lezení, zejména ve Vysokých Tatrách a Alpách. Uvidíme jak to půjde, plánuje se snadno, ale realizace je často složitější!

Stalo se už skoro tradicí, že jsem sezónu začínal na nějakém zimním závodě (LH24 nebo zimní AR). Letos tomu bude zásadně jinak! Spolu s cestovní kanceláří PAMIR7000 se vydám na přelomu ledna/února do Afriky, kde se pokusím o výstup na nejvyšší horu Afriky - Kilimanjaro (5895 m n.m.)

Vrcholem by mělo být Mistrovství Evropy ve Skyrunningu, které bude netradičně na zcela odlišných místech.

ME - SKy: 17.5.2015 Maraton Alpina Zegama-Aizkorri, Zegama - Španělsko (slavný závod, v nezapomenutelné atmosféře!)

ME - UltraSky: 12.7.2015 Ice-Trail Tarentaise, Val d’Isere - Francie (náročný závod, hlavně díky nadmořské výšce, nejvyšší bod trati Grande Motte 3656 m n.m)

Níže jsou uvedeny orietačně jen hlavní závody a plánované vrcholy sezóny 2015, krom toho mě čeká větší počet menších a kratších závodů jak v terénu, tak i na silnci, hodně z nich, bude bráno jen jako rychlejší trénink. Chtěl bych se také zaměřit více na závody Salomon Trail Running Cupu, které se konají po celé ČR.

table test
DATUM ZÁVOD MÍSTO VÝSLEDEK REPORT
2.5.2015 Perun SkyMarathon (MČR) Česká republika . .
17.5.2015 Zegama - Aizkorri (ME) * Španělsko . .
13.6.2015 Dolní Morava (STRC) Česká republika . .
27.6.2015 Citytrail Praha (STRC) Česká republika . .
12.7.2015 Ice Trail Tarentaise (ME) * Francie . .
22.8.2015 Matterhorn Ultraks (SWS) Švýcarsko . .
20.9.2015 Ještěd (STRC) Česká republika . .
10.10.2015 Ondřejnická patnáctka (STRC) Česká republika . .
18.10.2015 Limone Extreme (SWS) Itálie . .

* Mistrovství Evropy ve SkyMarathonu a Ultra SkyMaratohnu. Zatím jen v širší nominaci, konkrétní nominace bude známa během jara 2015

STRC - Salomon Trail Running Cup
MČR - Mistrovství České republiky
ME - Mistrovství Evropy
SWS - Skyrunner® World Series

Velmi ještě uvažuji o startu na závodě Sieere-Zinal, který se koná na začátku srpna, ale to budu řešit operativně a také podle toho, jak se mi bude dařit.

Musím ještě zdůraznit, že celé moje sportování a běhání je jen koníček. Celou sezónu si v podstatě plánuji tak, aby mě to co nejvíc bavilo a aby to pro mě bylo finančně reálné.

Celé moje snažení budu prezentovat zde, na našem webu nebo na své Facebookové stránce JAN ZEMANÍK