Timex Winter Adventure Race

(Ninaj)

Evropský pohár v zimním Adventure Race

orientační běh - MTB - běh na lyžích - lezecké aktivity: jumarování, lanové aktivity

20.-23.1.2011 Koniaków - Polsko

OpavaNet/Tilak/Merida - 2. místo

Marek Navrátil - Jan Zemaník

19hodin 20 minut



(Zimowy Rajd Timex 360 - trailer)


Už v cíli Pražské stovky, kterou jsem dokončil spolu s Markem Navrátilem na děleném 3-4 místě, padla myšlenka, že bychom šli spolu další závod, kterým měl být zimní Adventure Race v Polsku. Myšlenka se také postupem času zrealizovala, sice se nám nepodařilo sehnat ženskou do čtyřčlenného týmu (a bylo jich osloveno opravdu dost!),ale i tak byl pro mě závod dvojic velkou výzvou.

(schéma trasy)

Do polského Koniakówa jsem odjížděli v pátek odpoledne a v tu dobu se počasí začalo tvářit po předchozích oblevách opět trochu zimně a čím víc jsme se blížili k Polsku, tím více bylo všude sněhu. Koniaków není z Frýdku-Místku moc daleko, byla to asi hodina a půl. Přes menší kalamitní problémy jsme dorazili krátce před 16. hod na základnu závodu, která se nacházela v místní škole. Nezbývalo než vybalit všechny věci, zaregistrovat se, poslechnout si výklad k trati, připravit věci a jídlo do dep, zkontrolovat a připravit kola, zalepit mapy a tak dále. To všechno jsem stihli tak tak do půl sedmé, kdy už se pomalu schylovalo ke startu. Ještě nezbytné focení všech týmů a v 19. hod start úvodního prologu.

(Jan Zemaník a Marek Navrátil tým OpavaNet/Tilak/Merida )


1.Prolog:
To je orientační běh na cca 10 km, při kterém jsme museli najít 5 kontrol, které byly umístěny v širokém okruhu Koniakówa. První metry běžel celý dav (20týmů - 40lidí) vcelku zostra, ale po chvíli, kdy přišlo na řadu mapování se to pořádně roztrhalo! Každý tým si zvolil jiné pořadí kontrol, a také jiné postupy. Kuriozitou byli otravní psi, kterých bylo všude plno a to i v dalším průběhu závodu, štěkali a běhali za vším co běželo s čelovkou a někdy bylo vcelku obtížné se jich zbavit. Jinak jsme celý tento prolog absolvovali bez jakývkoli problémů a za hodinu a něco jsme byli v depu na 2. místě. Čekala nás biková etapa, takže byla potřeba se co nejrychleji pořádně obléct, nazout SPDéčka + dvoje návleky, přilbu, sednout na kolo a vydat se vstříc další etapě.

(start úvodního prologu)


2.MTB:
Bikovou etapu, která měla něco kolem 10 km jsme zvládli až na jeden uvodní kufr za necelou hodinu opět bez problémů. Mé počateční obavy z jízdy na sněhu rychle zmizely a nato, že jsem neměl skoro žádné předchozí zkušenosti s jízdou na sněhu se mi jelo opravdu parádně. Do depa jsme dojeli na 3. místě s minimální strátou na druhého Palonce a Honzu Kotyka. Další etapa měla být s běžkama, ale sněhové podmínky nebyly moc dobré, a proto byla tato běžkařská etapa nahrazena etapou trekovou.

(etapa MTB)


3.Trekking:
Tato původně běžkařská etapa měřila 14 km a byly zde umístěny 2 kontroly. Cesta tam i zpět byla stejná, takže jsme se při zpáteční cestě do depa míjeli s pomalejšími týmy. Do depa jsme dorazili opět na 3. místě a bylo třeba se připravit na bikovou etapu.

4.MTB:
Čekala nás první delší etapa na kole, která měřila 44,5 km. Zde jsme do toho opravdu pořádně šlápli a dotáhli se na úplné čelo závodu a několik kilometrů jsme spolu s dalšími dvěma týmy jeli. Poté jsme se spolu s týmem Team 360 odtrhli a až do depa jsme se přetahovali o vedení. Nakonec jsme do depa dorazili na 1. místě a po nezbytných přípravách jsme se vydali na další trekařskou etapu. Musím však říct, že tato biková etapa byla asi nejnepříjemnější a to hlavně při dlouhých sjezdech, kdy byla zima, a když se do toho přidal ještě vítr a sněžení, byla opravdu zima! Další celkem nepříjemnou věcí byly docela dost prudké sjezdy v lesích, po loukách atd., při některých jsem měl docela respekt a nechyběly ani menší pády.

5.Trekking:
Orientační etapa s vloženým speciálním úkolem, která měla 14 km byla asi zlomovou. Na trase bylo rozmístěno 8 kontrol a každý se zvolil v jakém směru tyto kontroly najde. Zde si také pozdější vítěz tym 360 vytvořil 40 minutový náskok! Po oběhnutí všech kontrol, nás čekal přesun do depa, zde jsme si vzali věci na lezení a šli splnit speciální zadání. Toto zadání se nacházelo pár metrů od depa a jednalo se o lanový žebřík, který byl umístěn na stromě. Úkolem bylo vylézt po žebříku a slanit dolů, no vcelku zábavné. Po absolvování této disciplíny následoval návrat zpět do depa, doplnění jídla a pití, teplá polévka a příprava na další bikovou etapu.

6.MTB:
Čekala nás nejdelší etapa ze všech a to 54 km, v podstatě návrat do místa startu s jedním vloženým speciálním úkolem. Jízda to byla doslova nekonečná, začalo už se rozednívat a zhruba v polovině nás čekal speciální úkol-bunkry. Úkolem bylo najít 2 kontroly, které byly skryty ve dvou starých vojenských bunkrech. V další části nás dohnal jeden polský tým a trochu nám naboural psychiku, když nás díky nějáké zkratce předjel, a pak si u jedné z kontrol, která byla umístěna v dost nesjízdném terénu trochu pomohl. Jelikož to byla biková etapa muselo se s kolem všude, a když to nebylo sjízdné, muselo se s kolem jít. Zmiňovaný polský tým však kola nechal někde pod kopcem a ke kontrole si došel bez prolémů, zatímco my se tam tahali s kolem. Ve výsledku nás to však nějak nepoškodilo, protože jsme do depa dorazili na 2.místě s asi 15min. náskokem. Čekala nás poslední závěrečná disciplína- běžky.

7.Běžky:
Závěrečná 16km etapa s názvem běžkařská s dalším vloženým speciálním úkolem až tak běžkařská nebyla. Jelikož bylo málo sněhu a sjízdné úseky se střídaly s úseky nesjízdnými, bylo už na každém týmu jakou zvolí taktiku, podmínkou však bylo, že běžky a všechno potřebné vybavení k nim, musí mít každý u sebe. My se rozhodli, že celou etapu s veškerým vybavením odběhnem po svých. Takže v batohu boty, hůlky připlé taktéž na batohu a běžky v ruce a to nejrychlejší tempo jakého jsme byli ještě schopni. Cesta ubíhala celkem rychle a po asi 2hod. jsme dorazili ke kamenolomu, kde bylo potřeba splnit poslední speciální úkol, kterým bylo jumarování na skálu, skalní travers a slanění.

(jumarování+slaňování)

Zde jsem měl sice menší problém při přepínání karabin, ale nic co bych nezvládl a po slanění a sbalení věcí, nezbývalo nic jiného než se vydat na poslední 3 km do cíle! Jelikož jsme se zde zdrželi asi tak pul hodinky, trochu zapracovaly nervičky a neustále jsem se otáčel za sebe jestli nás někdo nedohání. Po chvíli byla už nadohled škola tj. cíl říkám si a taky, že jo! Do cíle jsme doběhli jako druzí, přivítáni fotografy a šampaňským od pořadatelů.

A nějáké postřehy po závodě? Bylo to megaaa!!! Sice jsem byl unavený, ale konečně jsem si zkusil nějáký pořádný zimní závod, navíc po boku zkušeného závodníka jako je Mára, posbíral jsem cenné zkušenosti a parádní umístění na bedně!

V neděli bylo na programu vyhlášení vítězů závodu. Na obou tratích jak na dlouhé, tak i na krátké se české týmy neztratily. Na trase dlouhé (čtyřčlenné týmy - 250km) vybojoval tým AlpinePro/Nutrend/Merida 2.místo, na trase krátké (dvoučelenné týmy - 170km) vybojoval tým OpavaNet/Tilak/Merida taktéž 2. místo, tým Opavanet skončil na 5. místě.


(vyhlášení vítězů)